Tygr referát

27. listopadu 2007 v 21:25 |  ABC
Třída: savci (mammalia)
Řád: šelmy (carnivora)
Čeleď:
kočkovití (felidae)
Rod: tygři (panthera tigris)
Druh: tygr indický (panthera tigris tigris)
Tygr indický neboli bengálský (Panthera tigris tigris) je nejpočetnější poddruh tygra.
Najdeme ho převážně v okolí řeky Gangy, v Indii a také v Bangladéši.
Popis:
Tygří samci měří s ocasem 3-4 m a váží 180-300 kg. Výška v kohoutku je necelý metr. Většina tygrů váží v průmeru kolem 260kg, dosahuje délky 3 m (včetně ocasu). Je známo hodně případů kdy tygr přesahoval hmotností 300 kg.
Samice měří s ocasem 2,5-3 m a váží 100-200 kg. V kohoutku měří asi 75 cm. V průměru dosahují samice délky 2,5 m, váhy 150 kg a výšky v kohoutku 80 cm.
Pruhování je méně husté než u ostatních tygrů, černé na žluto až oranžovohňedém podkladě. Jeho zbarvení ho v lesních porostech dokonale maskuje. Černé pruhy na jeho srsti totiž připomínají stíny rostlin a větví.
Výskyt:
Tygra bengálského můžeme nalézt především v Indii, Bangladéši, Bhútánu, Nepálu, Sundarbanu
a Myanmaru. Z toho plyne že se jedná o lesní šelmu. Přestože žije samotářsky, vytváří si rozsáhlé teritorium o velikosti až 50 km2. Podle odhadů se v roce 2005 vyskytovalo na světě kolem 4500 jedinců Nejvíce tygrů dnes žije v Indii (3000 kusů) a v Nepálu a Bangladéši (kolem 200 jedinců). Tygr bengálský je přísně chráněný a v Bangladéší a Indii se pro něho staví přísně chráněné rezervace. Narozdíl od tygra ussurijského již bengálský tygr nepatří mezi kriticky ohrožený druh.
Potrava a způsob lovu:
Tygr je samotářské zvíře, které loví převážně v noci, není to vytrvalý běžec, takže si za své oběti často vybírá slabá nebo zraněná zvířata. Útočí tak, že se nejdříve plíží ke kořisti v trávě (díky jeho maskovaní si ho oběť mnohdy nevšimne ani tehdy, plíží-li se ve velice nízkém porostu) a skokem polapí. Prokousne jí hrdlo nebo jí kousne do týla a zlomí vaz, čímž kořist usmrtí. Tygr útočí nejčastěji zezadu, ulovenou kořist si poté odtáhne do houští a její zbytky přikryje listím.
Tygři loví hlavně gaury a buvoly, nepohrdne však ani menšími zvířaty (zajíci, opice, pávi). Někdy uloví i predátory např. levharta, krokodýla, dhoula atd. Jsou známy i případy, kdy tygr napadl slona či nosorožce.
Rozmnožování:
Tygr bengálský se rozmnožuje během jara. Samice si vyhledává doupě (např. ve skalních dutinách nebo pod vyvráceným stromem), ve kterám vrhne 3-4 mláďat. Jsou sice slepá, ale mají už srst.
Samice kojí mláďata zhruba 8 týdnů, pak jim začne nosit menši kousky masité potravy. Dále pak matka nechává svá mláďata, aby si sama ulovila vlastní potravu. Mladí tygři jsou již před dosažením jednoho roku schopni sami lovit.
Bílí tygři
V přírodě jsou velice vzácní, avšak v zoo slouží jako populární atrakce. Genetickou odlišnost nejčastěji způsobuje páření mezi rodiči a mláďaty, při kterém dochází ke zkopírování genetického kódu rodičů. Způsobuje to však vrozené vady jako jsou například skoliózu, poruchy imunitního systému nebo degenerovaná páteř. Mnoho zoologických zahrad se však o takovou mutaci pokouší, ze záminky nalákat turisty.
Bezpruzí bílí tygři
Existuje také čistě bílá varianta tygra. K takovéto genetické odchylce dochází nejčastěji při páření bratra se sestrou.
Zajímavosti:
Tygři nelezou na stromy
Za jednu noc může tygr spořádat až 30 kg masa
Umí skvěle plavat, uloví i středně velikého krokodýla
Jejich řev je možné slyšet až na vzdálenost 3 kilometrů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se vám tenhle blog?

Ano! 44.4% (92)
Ujde! 16.4% (34)
Znám i lepší! 11.6% (24)
Ne! 3.4% (7)
Vůbec! 24.2% (50)

Komentáře

1 Ket Ket | 21. prosince 2007 v 8:49 | Reagovat

Ahoj máš moc pěknej blok!!!!!

2 Jenda Jenda | E-mail | 6. dubna 2008 v 18:44 | Reagovat

Zdar máš úlet blok

3 hanysek hanysek | 20. června 2009 v 20:45 | Reagovat

ahoj mas to pekne zpracovane podle obsahu ale na tom podkladu moc necotelne zmenila bych jiny podklad

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama